2013

NAPAD NA PRIPADNIKE ROMSKE NACIONALNOSTI NA BEER FEST-U

Datum kreiranja: 21 avgust 2013

 

Centar za prava manjina izražava zabrinutost zbog porasta nasilja nad Romima i upućuje zahtev nadležnim državnim organima da adekvatno reaguju povodom incidenta koji se desio nad Romima na ovogodišnjem Beer Fest-u.

U noći 18. avgusta 2013. godine oko 2h ujutru na održavanju festivala Beer Fest-a nepoznati napadači su uz nacionalističke uvrede i psovke pretukli mladi par romske nacionalnosti.

Tokom održavanja Beer Fest-a dok se mladi bračni par S.K. i D.S. zabavljao na festivalu, spazila ih je grupa pijanih mladića starosti od 20 do 22 godine. Uz dobacivanja psovki i uvreda na nacionalnoj osnovi na šta mladi par nije reagovao, nego je produžio šetnju  u želji da se što pre utopi sa masom i tako izbegne ono što ih je upravo zadesilo. Grupa mladića ih je pratila nedozvoljavajući im da se odmaknu. Povukli su mladića D.S. za kosu i počeli su da mu nanose telesne povrede. Devojka je stala u nadi da će uspeti da zaustavi dalje fizičke napade prema svom mladiću D.S., ali je tada grupa mladića počela i devojci  S.K. da nanosi fizičke povrede. Mladić D.S. je pokušavao da se odmakne i izgubio je ravnotežu od udaraca i pao je na zemlju. Tada su sva šestorica mladića iz grupe počela da ga šutiraju, govoreći : “Ubi Cigana!”

Obezbeđenje Beer Fest-a je prišlo i tada se zaustavio napad na mladića D.S, ali prestanak napada za njih nije i prestanak diskriminacije. Obezbeđenje im je saopštilo da ih samo mogu sprovesti do izlaza. Pretučeni maladić i devojka, koji su bili vidno krvavi su zahtevali da ih pregleda Hitna pomoć, čija kola su bila parkirana na 200 metara od odigravanja događaja. Nakon čekanja da obezbeđenje objasni  lekarima šta se desilo, tek tada im je  dozvoljeno da uđu u kola Hitne pomoći. Lekar im je tada rekao da ne može da im pomogne i da treba da idu u Urgentni Centar.

Mladić D.S. koji je pretučen je strani državljanin, došao je u Srbiju iz rodne  Italije.

Centar za prava manjina apeluje na državne organe da je porast etničke distance prema određenim nacionalnim zajednicama, kao i nasilja koja su etnički motivisana zabrinjavajuć i zahteva odlučnije akcije ne samo policijskih i pravosudnih organa, nego i veće angažovanje političkih, obrazovnih, kulutrnih, medijskih i drugih institucija na stvaranju klime tolerancije i poštovanja različitosti. Neadekvatno postupanje i nekažnjavanje u ovakvim slučajevima vodi ka njihovom ponavljanju i stvaranju straha kod Roma za svoju ličnu bezbednost

 

 

 

 

partneri