2011.

Apel: Sprečimo prinudno iseljenje porodice Abaz

Datum kreiranja: 28 novembar 2011

porodica-abaziApelujemo na sve pojedince, aktiviste, predstavnike medija i organizacija da dođu sutra 29.11.2011. u 9.30h u ul. Maksima Gorkog br. 67 na Vračaru, pruže podršku i spreče iseljavanje porodice Abaz iz svog doma.

Opširnije...
 

Zahtev MLJMP za poništaj konkursa

Datum kreiranja: 25 februar 2011

Центар за права мањина (ЦПМ) оспорава конкурс за суфинансирање програма/пројеката за подизање капацитета за унапређивање положаја Рома у Републици Србији (Конкурс) који је објављен на сајту Министраства за људска и мањинска права, а према Закону о буџету Републике Србиjе за 2011. годину.

Подробном анализом наведеног конкурса, ЦПМ као невладина организација која се бави заштитом људских права и унапређењем положаја Рома, налази да исти не садржи све потребне елементе који би допринели објективној расподели средстава предвиђених буџетом. Из конкурса се не може утврдити која питања Министарство сматра приоритетним за решавање јер уопштено упућује на Акциони план и Стратегију који садрже 13 различитих области (поједине области нису у надлежности министарства). Такође, нису јасно дефинисани критеријуми на основу којих ће се вршити бодовање од стране именоване комисије. Као последица оваквог уопштавања може произаћи да се финансирају пројекти који нису од значаја за тренутни положај Рома или који већ финансирају друга министарства. Сматрамо да би то довело до нерационалног трошења ионако скромних средстава предвиђених овим конкурсом.

Такође, конкурсом је предвиђено да ће бодовање вршити „стручна трочлана комисија“, без јасних навода која стручна лица чине ту комисију, да ли су у исту укључена лица из цивилног сектора која се баве овим питањима, а што би дало већи легитимитет самом конкурсу. Поред тога, сматрамо да је број чланова који чини комисију недовољан да би квалитетно могао да обради поднете пројекте.

 

Napad na romskog mladića u centru Beograda

Datum kreiranja: 11 mart 2011

Povodom jučerašnjeg napada na mladića romske nacionalnosti u centru Beograda, Centar za prava manjina pozdravlja brzo reagovanje beogradske policije na otkrivanju i hapšenju trojice počinilaca.

Međutim, Centar za prava manjina smatra da je neophodno i podjednako efikasno delovanje tužilaštva koje ne sme da zanemari činjenicu da je mladić vređan i napadnut na nacionalnoj osnovi, te jučerašnji incident treba da kvalifikuje kao zločin iz mržnje, odnosno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti i u skladu sa tim zatraži propisanu zatvorsku kaznu.

Centar za prava manjina smatra da je porast etničke distance prema određenim naiconalnim zajednicama, kao i nasilja koje je etnički motivisano zabrinjavajuće i zahteva odlučnije akcije ne samo policijskih i pravosudnih organa, nego i veće angažovanje političkih, obrazovnih, kulutrnih, medijskih i drugih institucija na stvaranju klime tolerancije i poštovanja različitosti.

 

Nasilje u Romskom domu u Čačku

Datum kreiranja: 04 april 2011

Povodom nasilja koje se desilo proteklog vikenda kada je u Romski dom u Čačku grupa mladića “upala” na proslavu rođendana, nožem izbola i teško ranila četvoricu mladića, Centar za prava manjina skreće pažnju da je u poslednje vreme evidentan porast nasilja i izražavanja mržnje prema Romima.

Centar za prava manjina upozorava da međjuetnička netrpeljivost nije samo sporadična, već široko rasprostranjena pojava u našem društvu, a koja se sada sve češće manifestuje kroz nasilje. Vređanje, psovke, grafiti, napadi, batinjanja nisu pojedinačni incidenti već učestali obrasci ponašanja kojima pogoduje podsticajna medijska klima, pasivnost obrazovnih institucija i neefikasno reagovanje organa bezbednosti i pravosuđa. Tako su i nemilom događaju u Čačku prethodili učestali grafiti mržnje, napadi na romske kuće, napad na Romski dom. Ovi incidenti iako možda nisu povezani istim počiniocima zajednički ukazuju na šablon eskalacije nasilja od verblanih incidenata do fizičkog nasilja.

Centar za prava manjina apeluje da događaj u Čačku treba da posluži svima kao upozorenje da više nema mesta tolerisanju “bezazlenih” grafita mrznje, “bezazlenih” vređanja na nacionalnoj osnovi i da sve institucije u okviru svoje nadležnosti preduzmu efikasnije mere za sprečavanje širenja klime nasilja i netolerancije.

 

Nepoznata lica sravnila dom romske porodice u Zemunu

Datum kreiranja: 09 maj 2011

Danas je grupa NN lica porušila kuću porodice Duljaj u naselju Vojni put br. 60, blok II u Zemunu. Rušenje objekta se odigralo u jutarnjim časovima oko 8.30h kada je na plac došla grupa od oko dvadesetak lica sa bagerom i bez ikakvog papira ili odluke nadležnog organa i bez prisustva policije samovoljno i protivzakonito počela da ruši porodičnu kuću Duljaja. U trenutku rušenja niko od članova porodice nije boravio unutra, tako da nije bilo povređenih. Međutim, rušenje su pokušali da spreče Sead Duljaj i njegova majka, ali ih je grupa NN lica – muškaraca kratko ošišanih - silom sprečila da se približe kući. Ova lica, kao ni bager, nisu imali oznaku firme za koju rade. Dom Duljajevih je sravnjen sa zemljom, a sve lične stvari i pokućstvo je zatrpano šutom. Policija je tokom dana uzimala izjave od članova porodice i svedoka.

Porodica Duljaj u ovoj kući živi od 1964. godine, a u toku je imovinski spor oko vlasništva nad placem. Inače, zbog ovog spora porodica Duljaj je već jednom bila izložena napadima i pretnjama, o čemu je takođe pokrenut krivični postupak. Osim toga, nepozanta osoba je u novembru 2010. godine bacila eksplozivnu napravu u dvorište kuće, a nakon tri dana im je zapaljen auto u garaži.

 

Zabrinjavajući rast rasizma prema Romima

Datum kreiranja: 31 maj 2011

Centar za prava manjina izražava zabrinutost zbog porasta rasizma i etničke netrpeljivosti prema romskoj zajednici. Najnoviji incident u autobusu u Beogradu kada je mladić napadnut samo zato što je Rom se pridodaje nizu incidenata koji su se desili od početka godine – pretnje i grafiti mržnje u Požegi i Zrenjaninu, prebijanje mladića ispred srednje škole u Beogradu, pokušaj ubistva u Čačku na rođendanskoj proslavi jesu poražavajući bilans naše stvarnosti.

Kod žločina iz mržnje opasnost leži upravo u tome što žrtva može biti bilo koji pripadnik manjine bez obzira na uzrast, pol, imovinsko stanje, a napad na pojedinca je jasna pretnja celom kolektivu da niko nije bezbedan. Iz tih razloga neophodna je brza i efikasna reakcija policije, tužilaštva, a pre svega pravosuđa.

Povodom napada na Slobodana Nikolića, romskog mladića u autobusu na liniji 31 pozdravljamo akciju policije koja je u kratkom roku identifikovala i privela osumnjičene, te očekujemo i zahtevamo istu efikasnost i od pravosudnih organa da ne odugovlače sa postupkom i krivce osude na adekvatne kazne koje će svima služiti za kao opomena. Nažalost iskustva Centra za prava manjina govore suprotno. Povodom sličnog dogadjaja koji se desio još 2006. godine kada je romski dečak maltretiran, udaran i izguran iz autobusa od strane grupe skinhedsa, i nakon pet godina krivični postupak za krivično delo izazivanje nacionalne netrpeljivosti i mržnje u prvom stepenu još uvek nije okončan.

Takođe, želimo da upozorimo da stvaranju klime u javnosti kojom se „podgrevaju“ fašistički i rasistički sentimenti doprinose i izjave političara kojim se sugeriše da će Romi biti krivi za ukidanje bezviznog režima, da će Romi biti krivi ako se most sruši, i tome slične izjave.

Na kraju, Centar za prava manjina izražava zahvalnost Nikoli Vlahoviću što je odmah stao u odbranu svog sugrađanina čime nas je podsetio da je solidarnost vrednost na koju smo svi pomalo zaboravili i ličnim primerom stavio do znanja da niko ne može i ne sme da bude maltretiran zbog boje svoje kože.

 

Opština Obrenovac zamenjuje stanarska prava kontejnerom

Datum kreiranja: 13 jun 2011

Povodom posete Komesara za ljudska prava Saveta Evrope gdina Tomasa Hamarberga, Centar za prava manjina želi da skrene pažnju na problem prisilnih iseljavanja romskih porodica. Nakon skorašnjeg raseljavanja romskih porodica ispod Pančevačkog mosta u kontejnere u selo Dren 25km od Obrenovca, i stanari tzv. stare opštine u Obrenovcu strahuju od sličnog scenarija.

Sedamnaest, pretežno romskih, porodica iz stare opštine u Obrenovcu već mesecima živi u strahu kada i gde će biti raseljeni. Skoro svi stanari su stekli stanarska prava na stanovima i ugovore o korišćenju na neodredjeno vreme, a na toj lokaciji neki žive i više od 40 godina.

Budući da je kontejner na žalost postao „standrad“ za raseljavanje, i ovim porodicama je Opština velikodušno ponudila kontejnere kao jedinu opciju potpuno pritome negirajući njihova stanarska prava. Iako su ponudjeni kontejneri neznatno bolji od onih koje su dobile porodice u Drenu i iako ih Opština zove „montažni objekti“ zbog toga što će kontejneri imati krov, ništa ne menja činjenicu da je ponuđeni smeštaj apsolutno neadekvatan i ne prihvatljiv. Porodice jesu voljne da se isele, ali ne u kontejnere. Na žalost, pritisci iz Opštine da prihvate ponudjene uslove i pretnje da mogu ostati i bez kontejnera, kod nekih porodica izazivaju strah da ne ostanu potpuno na ulici.

Kao razlog za preseljenje Opština navodi da su objekti nebezbedni za život i predstavljaju opasnost i za stanare i za prolaznike. Nesporno je da se objekat sa ulice urušava i da je on u kritičnom stanju, ali niz manjih objekata koji se nalaze pozadi u dvorištu, u kojima većina ovih porodica i živi, se ne urušava i u solidnom su stanju. Osim toga, odgovornost za urušavanje leži na Opštini kao vlasniku objekata budući da je vlasnik dužan da snosi troškove investicionog održavanja zgrada.

Osim toga, nema ni ekonomskog opravdanja za ulaganje budžetskih para u kontejnere budući da je vek trajanja jako kratak, tako da je neodgovorno i neisplativo kupovati kontejnere koji su vlasništvo Opštine a kojima je garantni rok samo 2 godine. Osim što su neadekvatni kao stambeni prostor, ovakvi kontejneri su ekonomski ne održivo rešenje socijalnog stanovanja.

Centar za prava manjina upozorava da je ovakvo ponašanje protivzakonito i da se njime grubo krše stanarska prava ovih porodica, i apeluje na Opštinu da obustavi sve radnje vezane za nabavku kontejnera i zajednički sa porodicama iznadje rešenje prihvatljivo za obe strane.

 

U Zrenjaninu Romi ponovo meta rasističkih grafita

Datum kreiranja: 02 avgust 2011

U ponedeljak 25.07.2011. godine na porodičnoj kući Tomislava Meržana iz Zrenjanina, u naselju Gradnulica ispisan je grafit „Smrt Ciganima“. Kako je Tomislav obavestio Centar za prava manjina, kada se u ponedeljak rano ujutru probudio i izašao u dvorište video je da na zidu kuće ispisan pomenuti grafit. Odmah je obaveštena i policija koje je došla na lice mesta, sačinila fotografije i uzela izjave, ali od tada porodicu niko nije obavestio o preduzetim radnjama niti da li su neka lica identifikovana kao osumnjičeni.

Za porodicu Meržan, koja već nedelju dana živi u strahu, ispisani grafit na zidu kuće nije samo uništenje imovine već poruka i pretnja da se u svom gradu ne osećaju sigurno. Prema rečima Tomislava, od kada se desio incident strahuju za sopstvenu bezbednost, a pre svega za bezbednost dvoje maloletnih unuka. Takođe, brine ga činjenica da počinilac grafit nije mogao da napiše sa ulice, već je otvorio kapiju i ušao u dvorište kuće. Inače, porodica Meržan je jedina romska porodica u ulici.

Na njegovu žalost, niko od gradskih čelnika, kancelarije zaštitnika građana niti medija se nije oglasio i osudio ovaj incident.

Da podestimo, u martu o.g. na kući koordinatorke za romska pitanja u Zrenjaninu je takođe osvanuo grafit iste sadržine. Do danas počinilac nije otkriven, a skandal je izbio kada je javni tužilac odbio da primi usmenu krivičnu prijavu oštećene.

Centar za prava manjina apeluje na organe MUP-a da učine maksimalne napore na otkrivanju identiteta počinioca ne samo ovog, već svih nerasvetljenih dela počinjenih iz mržnje.

 

 

partneri