2008.

Saopštenje za javnost

Datum kreiranja: 26 maj 2008

Okružni sud u Nišu je dana 22.05.2008. godine osudio Marka Vidića i Gorana Markovića na po četiri (4) meseca kazne zatvora a zbog izvršenja krivčnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Centar za prava manjina je 13.03.2006. godine podneo krivičnu prijavu protiv ove dvojice osuđenih ali i protiv maloletnih izvršilaca ovog krivičnog dela, ali je postupak protiv njih izdvojen i još uvek nije okončan.

Osuđeni su, zajedno sa maloletnicima, dana 25.02.2006. godine u ranim jutarnjim časovima izvršili napad na romsko naselje ’’Beograd mala’’ u Nišu tako što su kamenicama zasuli kuće Roma, porazbijali sve prozore i oštetili kuće. Istovremeno su uzvikavili psovke kojima su vređali osnovno ljudsko dostojanstvo Roma.

Centar za prava manjina pozdravlja donošenje ove prvostepene presude, ali istovremeno ukazuje da su napadi na romska naselja učestali i da je izrečena kazna u ovom predmetu ispod propisanog zakonskog minimuma za ovo krivično delo, koje inače iznosi godinu dana kazne zatvora.

 

partneri