2007.

Brutalno pretučen Rom na nacionalnoj osnovi

Datum kreiranja: 05 februar 2007

Centar za prava manjina je 05.02.2007. godine podneo krivičnu prijavu protiv grupe N.N. lica zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 317. stav 2 Krivicnog zakonika Republike Srbije.

Dana 18. janara, 2007 godine, noću u 1:30, grupa od 20 mladića između 15 i 20 godina, napala je romsko naselje koje se nalazi u blizini Sportskog centra „25 maj“ na Dorćolu u Beogradu. Bacali su kamenice i flaše uz povike: „Zapalićemo vas Cigani! Iselićemo vas!“ Jednog od Roma, Ramadana Redžepija, koji je izašao iz kuće, grupa mladića je brutalno, palicama pretukla. Romi iz naselja su pozvali policiju ali su napadači ubrzo pobegli. Ramadan Redžepi je zbog povreda zadržan u bolnici 13 dana. Prema nalazima lekara žrtva je zadobila prelom donje vilice.

Centar za prava manjina apeluje na nadležne državne organe Republike Srbije da u slučajevima nasilja nad Romima reaguje adekvatno i pravovremeno u cilju sprečavanja širenja nasilja i rasističkih ispada prema Romima.

 

U zatvor zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

Datum kreiranja: 12 februar 2007

Centar za prava manjina pozdravlja presudu Okružnog suda u Nišu kojom je Dušan Djordjević, (22), osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Esmu Jusufović i njenog maloletnog sina koje je zastupao advokat Centra za prava manjina, Đorđević je 1. maja 2004. godine, više puta šutnuo kada ih je sreo na ulici. Oglašen je krivim i zato što je na niškom keju Milanu Sinanoviću, takođe romske nacionalnosti, šutnuo ručna kolica, a onda je, kada ga je Milan upitao zbog čega je to učinio, na njega potegao nož. Iste večeri Đorđević je u centru Niša ponovo susreo Esmu Jusufović u društvu poznanika Zorana Šabanovića. Prvo ih je pitao šta rade u Nišu i zapretio im da će ih vratiti u Indiju, a onda se sa Šabanovićem potukao, a Esmi je udario nekoliko šamara. Sud je takođe utvrdio da je Đorđević 20. jula 2003. godine nakon žurke na niškom Pravnom fakultetu u čast atletičara iz više zemalja, na kombiju koji je dovezao albanske sportiste ispisao više uvredljivih grafita, poput „Umrite, Šiptari“, „Srbija Srbima“ i kukaste krstove.Uvredljive grafite je Đorđević u društvu maloletnog N.R. ispisao i 30. aprila 2004. godine, na zidu OŠ „Vuk Karadžić“ koju uglavnom pohađaju učenici romske nacionalnosti. Tada je napisao „Ova škola goreće kao džamija“, „Ni murija vam nije dovoljna – skinheds“.

 

Osuđen radnik obezbeđenja na splavu “Akapulko” zbog diskriminacije

Datum kreiranja: 27 jul 2007

Aleksandar Nikolić je osuđen jer je u julu 2003. godine zabranio ulazak Romima Zorici Stojković, Petru i Lutviji Antić samo na osnovu njihove nacionalne pripadnosti. Drugi optuženi Aleksandar Sabo oslobođen je odgovornosti.

Direktor Centra za prava manjina Petar Antić je više puta u društvu Roma pokušao da udje na ovo javno mesto ali je odbijen sa obrazloženjem da je potrebna članska karta ili rezervacija. Zbog toga je odlučio da organizuje testiranje diskriminacije u kojem je prvi put bio jedan od aktera. U cilju podizanja svesti o ovom problemu CPM je pozvao i Fond za humanitarno pravo i nekoliko novinara. Romi nisu bili pušteni na splav, uz obrazloženje da nisu imali rezervaciju, dok su preostali učesnici testiranja ušli na splav, a da ih redari nisu pitali za rezervaciju.

Presuda Četvrtog opštinskog suda u Beogradu je doneta na osnovu krivične prijave tri nevladine organizacije iz Beograda i Budimpešte koje su 10. oktobra 2003. godine podnele Četvrtom opštinskom tužilaštvu u Beogradu protiv dvojice zaposlenih na splavu "Akapulko".

Centar za prava manjina, Fond za humanitarno pravo, Evropski centar za prava Roma iz Budimpešte tada su podneli tužbu protiv vlasnika kluba "Akapulko" kojom su tražili nadoknadu nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti. Tužbom je zahtevano i javno izvinjenje i prekid diskriminacije.

Ova presuda daje podršku Romima da ostvare svoja prava kada su diskriminisani i kada im se uskraćuje pravo ne samo u pristupu klubovima već i prilikom zapošljavanja, pristupu javnim službama ili policijske torture.

 

Osuda napada na romsko naselje u blizini “Buvljaka“

Datum kreiranja: 24 avgust 2007

Centar za prava manjina (CPM) iz Beograda osuđuje napad nepoznatih lica na romsko naselje u blizini otvorenog tržnog centra na Novom Beogradu “Buvljak“. Incident se dogodio u noć 21. avgusta o.g., oko 22h, kada je grupa od oko 20 mladića kamenovala naselje u kojem živi veliki broj žena i dece. Pored kamenica, bacane su i flaše i mladići su pri sebi imali kante slične kanisterima za benzin.

Centar za prava manjina želi da apeluje na nadležne državne organe da preduzmu efikasne mere u cilju što bržeg rasvetljavanja i procesuiranja ovog napada.

 

Krivična prijava protiv govora mržnje

Datum kreiranja: 27 septembar 2007

Centar za prava manjina (CPM) iz Beograda najstrožije osuđuje izjavu Marka Jakšića, poslanika DSS, koju je izneo na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije navodeći da „...Batić nije došao na sednicu da bi branio Kosovo, već da bi provocirao svojim romskim i ciganskim mentalitetom“, a zatim da bi se opravdao naveo: „Kada sam govorio o Batiću nisam mislio na Rome već na ciganski mentalitet kao karakternu osobinu.“

Centar za prava manjina podnosi krivičnu prijavu protiv Marka Jakšića za krivično delo povrede ugleda naroda, nacionalnih i etničkih grupa, član 174. Krivičnog zakonika RS jer svojom izjavom ne samo da se oglušio o osnovne principe političke kulture i pristojnosti, već iznošenjem takvog stava u javnosti doprinosi produbljivanju postojećih predrasuda i animoziteta prema Romima.

 

partneri